diumenge, 12 d’octubre del 2008

Utilitza protector solar

El text és una columna de Maria Schmidt, publicada l'1 de juny de 1997 al Chicago Tribune. Us aconsello veure'l en vídeo primer i després, si voleu, llegiu el text més amb calma.



Senyors i senyores utilitzin protector solar. Si pogués oferir-los només un consell pel futur, seria aquest: Utilitzin protector solar.

Els científics han comprovat els seus beneficis a llarg termini, mentres que els consells que us donaré no tenen cap base fiable i es basen únicament en la meva pròpia experiència. He aquí els meus consells:

Disfruta de la força i la bellesa de la teva juventut. No em facis cas. Mai entendràs la força i la bellesa de la teva juventut fins que no s'hagi pansit. Però creu-me, d'aquí vint anys, quan a les fotos et vegis a tu mateix comprendràs, d'una manera que no pots comprendre ara, quantes possibilitats tenies al teu davant i el guapo que eres en realitat. No estàs tant gras com t'imagines. No et preocupis pel futur. O preocupa't sabent que preocupar-se és tant efectiu com tractar de resoldre una equació d'àlgebra mastegant xiclet. El que sí que és cert és que els problemes que realment tenen importància a la vida són aquells que mai van passar per la teva ment, d'aquests que et sorprenen a les quatre de la tarda d'un dimarts qualsevol.

Tots els dies fes alguna cosa que temis. Canta. No juguis amb els sentiments dels altres. No toleris que la gent jugui amb els teus. Relaxa't. No perdis el temps sentint enveja. A vegades es guanya i a vegades es perd. La competència és llarga i, al final, només competeixes contra tu mateix. Recorda els elogis que rebis. Oblida els insults (però si aconsegueixes fer-ho, diga'm com). Guarda les teves cartes d'amor. Tira les cartes del banc. Estira't. No et sentis culpable si no saps molt bé què vols de la vida. Les persones més interessants que he conegut no sabien què fer amb la seva vida quan tenien vint-i-dos anys. És més, algunes de les persones que conec tampoc ho sabien als quaranta.

Pren molt calci. Cuida els teus genolls, sentiràs la falta que et fan quan et fallin. Potser et casaràs, potser no. Potser tindràs fills, potser no. Potser et divorciaràs als quaranta, potser no. Potser ballaràs el vals en el teu setnta-cinquè aniversari de bodes. Facis el que facis, no t'en enorgulleixis ni et critiquis massa. Optaràs per una cosa o altra, com tothom.

Disfruta del teu cos. Aprofita'l de totes les maneres que puguis. No tinguis por ni et preocupis pel que pensin la resta perquè és el millor instrument que mai tindràs. Balla, ni que hagis de fer-ho al menjador de casa teva. Llegeix les instruccions ni que no les segueixis. No llegeixis revistes de bellesa, doncs per l'única cosa que serveixen és per fer-te sentir lleig.

Aprèn a entendre als teus pares. Serà tard quan ells ja no hi siguin. Porta't bé amb els teus germans. Són el milor vincle amb el teu passat i, probablement, seran els que t'acompanyin al futur. Entèn que els amics venen i se'n van, però n'hi ha un grapat d'ells que has de conservar amb molt carinyo. Esforça't per no desvincular-te d'alguns llocs i costums perquè, quan més passi el temps, més necessitàras a les persones que vas conéixer quan eres jove. Viu a una ciutat alguna vegada, però muda't abans que t'endureixis. Viu a un poble alguna vegada, però muda't abans que t'estovis.

Viatja. Accepta algunes veritats ineludibles: els preus sempre pujaran, els polítics sempre mentiran i tu també envelliràs. I, quan siguis vell, enyoraràs els temps en que eres jove: els preus eren raonables, els polítics eren honestos i els nens respectaven als més grans. Respecta als més grans. No esperis que ningú et mantingui, doncs potser rebràs una herència o potser et casaràs amb algú ric, però no saps quan durarà. No et facis moltes coses als cabells, ja que quan tinguis quaranta anys semblarà el d'algú de vuitanta-cinc.

Siguis prudent amb els consells que reps i tinguis paciència amb qui te'ls dóna. Els consells són una forma de nostàlgia. Donar consells és una forma de treure el passat del cubell de la brossa, netejar-lo, amamgar les parts lletges i reciclar-lo donant-li més valor del que té.

Però fes-me cas amb lo del protector solar.

Joan-ic.

4 comentaris:

Hawkins ha dit...

Ara que m'hi fixo, veig que m'has fet cas i has canviat aquell lila per aquest nou blau. Això ja és una altra cosa xD!
Per cert, estic fart de les lletrotes aquestes: vukifcih, arrgh...

Anònim ha dit...

Molt bo, el vídeo i el text! (I molt bona la traducció, jejej) Ja ho saps, utilitza protector solar!

Joanic ha dit...

Home, m'ho curro i ho traudeixo tot al català, eh? I no et pensis, que aquest últim l'he traduït del castellà, però amb anglès també l'entenc una miiiica! Jaja, i he descobert que la traducció al castellà no és 100% igual, però vés, que hi farem!

T'has de fer-ne un, que si no no et puc deixar comentaris!

Anònim ha dit...

Hehe, no, ja n'hi ha prou amb el Facebook i el fotolog. Escriu aquí, així tens més comentaris! Podries actualitzar, que quasi cada dia miro aviam si has actualitzat! :P